Sidor

tisdag 23 april 2013

Uppgången tog fart

”Uppgången ser svag ut” skrev jag i morse och jag fick rätt i ungefär tjugo minuter. Efter att har varit nere och testat stödet vid 1146,7 vände index upp och fortsatte upp resten av dagen och stängde på dagshögsta. Scania får ta åt sig det mesta av äran för att dragit upp index med sin uppgång på dryga 7% efter en bra rapport.

Men vad har egentligen börsen att vara så glad över? Igår kom beskedet att sex länder i eurozonen missade sina budgetmål för 2012. Dessutom steg budgetunderskotten i bland annat Spanien och Portugal och utsikterna ser inte goda ut. Utöver detta så visade inköpschefsindex i EMU att det inte ser ut att bli någon förbättring i Europa i år.

Det är alltid intressant när börsen ignorerar nyheter, bra som dåliga. Ofta brukar man fråga: att om börsen inte faller på dåliga nyheter vad ska den då falla på? Men vad en trader måste komma ihåg är att det är inte nyheten som är det viktiga utan hur marknaden reagerar på nyheten.

Men dagens glädjeskutt på Stockholmsbörsen tror jag mest är en reaktion på den nedgång vi har sett sedan mitten på mars. Rapporterna som kom ut idag var överlag inget som normalt höjer kurserna så drastiskt. Scanias rapport var bra men Sandvik och SEB var båda besvikelser, ändå steg aktierna.

Trenden på OMXS30 är alltjämt negativ och det som hände idag var nog mer ett lättnadsrally än början på en fortsatt uppgång. Dessutom var det många blankare som tog hem sina vinster och därmed försvann många säljare från marknaden.

Apples rapport efter USA börsernas stängning samt tung tysk statistik kommer att avgöra börs humöret imorgon.

OMXS30 dag

OMXS30 30min


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar