Sidor

fredag 3 maj 2013

Flagga i Autoliv

Autoliv har, efter en stark uppgång, hamnat i en konsolideringsfas och bildat en flagga. Flaggor är fortsättningsformationer, dvs sannolikheten att aktien ska fortsätta i samma riktning som den hade innan formationen är större än att den ska byta riktning.

Personligen så gillar jag flaggor, jag tycker att de har ett bättre ”track record” än de flesta mönster. Se bara på flaggan i AstraZeneca som jag skrev om 18 april.

Tittar vi på månadsdiagrammet så ser vi att det finns en anledning till att kursen tvekar just här. Det finns ett motstånd vid 500 från toppen juni och juli 2011 och det blir så att säga ett naturligt ställe att bilda en flagga på.

Som med alla formationer så vill jag se att kursen bryter igenom innan jag tar en position och då helst på ökande volym. Motstånd finns sedan vid 500 och vid 569 som är all time high.

Autoliv i konsolideringsfas bildar en flagga
Autoliv dag

Forstsättningsmönster i autoliv
Autoliv månad

torsdag 2 maj 2013

BlackPearl Resources

BlackPearl Resources har haft några fina dagar sedan botten den 18:e april då aktien var nere och vände på 12,00. Aktien bröt starkt igenom MA20 29 april och har fortsatt uppåt. Det negativa är att volymen har legat under medel (20 dagar) men så har det ju också varit helg. 

Det finns ett tydligt motstånd vid 15,40 och om det ska bli ytterligare stigande kurser därifrån måste det till volym i aktien, men först och främst ska ju motståndet testas. I skrivande stund står aktien i 14,55 och ett test av motståndet vid 15,40 skulle innebära en vinst på 5,8%.

Blackpearl går starkt
BlackPearl Resources dag


tisdag 30 april 2013

Lundin Petroleum testar motstånd

Den 11:e februari meddelade Lundin Petroleum att fyndigheten vid Johan Svedrup fältet var mindre än man tidigare trott och marknaden straffade aktien hårt. Sedan fortsatte fallet och aktien var nere i 137,00 som mest innan den började återhämta sig.

Idag är aktien tillbaka på den högsta nivå (154,10) som den handlats på sedan fallet och dessutom är den över MA200. Nu är det alltså bara gapet från 8 februari att ta igen om nu aktien är redo för detta. 154,00 är ett motstånd men det ska bli intressant att se om det kommer in köpare på den här nivån och handlar in aktien i spannet 154 – 164.

Tittar vi på månadsdiagrammet så ser vi en tydlig triangel som har bildats under drygt ett år. Ett test av triangelns tak är ett troligt scenario. Om kursen skulle bryta sig ur triangeln så kanske vi till och med kan få se kursen nå ända upp till 185,20 som är det tidigare rekordet. Från dagens kurs är det en uppgång på nästan 17%. Men först måste aktien visa styrka på dagens nivå. En stopp strax under MA200 är ett måste.

Lundin Petrolium vid motstånd
Lundin Petroleum dag

Triangelformation i Lundin Petroleum signalerar uppgång
Lundin Petroleum månad

söndag 28 april 2013

Att ta ett steg tillbaka

Den tekniska analysen har, precis som den fundamentala, sina positiva och negativa sidor. Det som jag gillar bäst med den tekniska analysen är att den är neutral. Ingen VD kan med bokföringstekniska trick få det att se ut som värdet på företaget är högre än vad det är i verkligheten. Diagramen visar vad marknadsaktörerna värderar bolaget, eller kanske snarare aktien till, vid en given tidpunkt. Ingenting i denna värld har ett större värde än vad någon är beredd att betala. Man kan argumentera att värdet borde var högre eller lägre men det är en annan sak.

Men som sagt, den tekniska analysen är långt ifrån perfekt och den är definitivt ingen vetenskap. Ett problem är att den kan visa direkt motsatta signaler. Dessutom ska ju dessa signaler och mönster tolkas av en människa som inte alltid är så rationell som den skulle vilja och borde vara. Har man nyligen köpte en aktie så vill man ju att den ska gå upp och då finns det en risk att man tolkar det man ser som positivt. Men det samma gäller ju även den fundamentala analysen. Har man nyss köpt aktien så finns risken att man tolkar en rapport mer positivt än om man inte ägde aktien.

Om man är medveten om att de verktyg man använder sig av inte är perfekta och att man själv inte är perfekt så har man en bättre möjlighet att ta ett steg tillbaka och se marknaden ur ett mer neutralt perspektiv. Därför försöker jag alltid att hitta både positiva och negativa signaler när jag analyserar en aktie, ett index eller vad det nu kan vara. Om jag hela tiden tvingar mig själv att hitta både uppsidor och nedsidor i det objekt jag analyserar så tvingar jag mig själv samtidigt att inte ”fastna” på den ena sida. Vi tittar på OMXS30 som är ett bra exempel just nu. Vart är index på väg egentligen?

Sedan toppen 2000 har OMXS30 skapat en triangelformation. En triangel är ett fortsättningsmönster, dvs att kursen fortsätter i samma riktning som den hade innan triangeln bildades. Det syns inte i diagrammet men kursen på OMXS30 var stigande innan triangeln bildades och eftersom vi nu kan se att index har brutit den övre delen av triangeln så indikerar det att kursen nu skulle fortsätta stiga. Dessutom har motståndet vid den tidigare toppen från januari 2011 brutits vilket också indikerar en uppgång.

OMXS30 månad


Samtidigt finns det signaler som säger att det kan vara dags för en vändning istället. Mars månads candlestick blev en så kallad doji. En doji har skuggor både på över och undersidan samt en liten kropp. Öppningskurs och stängningskurs är med andra ord lika efter en månads handel vilket tyder på osäkerhet. En doji är en indikation på att en trend är på väg att ta slut.

April månads candlestick (som inte är färdigt ännu eftersom det återstår två dagar av april) är just nu en hammer som även den indikerar att trenden är på väg att ändras.

Som trader gäller det som sagt att försöka hålla sig så neutral som möjligt till marknaden och inte ”heja” på vare sig tjur eller björn. Det är inte lätt att lämna känslorna utanför, det är faktiskt det svåraste som finns. Vem som helst kan lära sig att analysera marknaden och skaffa sig erfarenhet genom att studera den varje dag. Att göra det helt opartiskt är den stora utmaningen.

Så om det är något råd som jag kan ge är att om du äger en aktie och du bara ser positiva signaler (i diagram eller i rapporter, spelar ingen roll) fråga dig då om du skulle se saken på samma sätt om du inte ägde aktien. Troligtvis är svaret nej, att du skulle se saken annorlunda om du inte hade några känslomässiga band till aktien. Ett bättre alternativ är faktiskt att först sälja aktien och sedan göra en ny analys med ”färska ögon”. Ställ dig nu frågan om läget är sådant att du skulle tänka dig att köpa tillbaka aktierna.

Att köpa en aktie är sällan ett problem men att sälja och ta hem en vinst eller acceptera en förlust är inte lika lätt och det beror på att man inte är lika neutral när man äger en aktien som när man inte gör det. Att det då går att se både positiva och negativa signaler i diagrammen samtidigt gör ju inte saken lättare. Att vara trader är definitivt inte enkelt, men om det inte hade varit svårt så hade det ju heller inte varit lika roligt.

-->